Šljokice i druga sjajila iz kozmetike odlaze u povijest

Organske, neotopive i nerazgradive čestice sintetičkih polimera veličine do 5 milimetara, među ostalim to se odnosi i na šljokice, odlaze u povijest, barem kad je riječ o Europskoj uniji. Naime, Europska komisija objavila je odluku o ograničenjima uporabe mikroplastike koja će se početi provoditi već za manje od tri tjedna.

Razlog donošenju takve odluke je velika zagađenost plastikom i prema izračunima, zabrana bi trebala spriječiti odbacivanje više od pola milijuna tona mikroplastike u prirodu. Osim zabrane prodaja mikroplastike, na listi zabrane su i proizvodi kojima je namjerno dodana mikroplastika te se iz njih ispušta pri uporabi.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su materijali koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se upotrebljava mikroplastika, lakovi za nokte koji sadrže šljokice, popularni pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikuri, sredstva za zaštitu bilja, deterdženti, omekšivači tkanine, igračke, gnojiva, lijekovi i medicinski proizvodi.

Stoga, ako ovih dana u svojim omiljenim dućanima primijetite rasprodaje razne kozmetike, pogotovo sjenila sa šljokicama, znajte da to nije slučajno. Svi ti proizvodi moći će se kupovati do 16. listopada, a onda recite zbogom šljokicama. U Europskoj uniji ih više neće biti moguće kupiti.