U životu ništa nije crno-bijelo. Tako je i s prehranom

Siječanj nam lagano prolazi, a dijete, detoksi i kojekakvi preparati za mršavljenje iskaču na sve strane. Obećavaju se fantastični rezultati u izuzetno kratkom roku i iako smo svjesni one stare izreke ‘ako zvuči predobro da bi bilo istina – obično je tako’, kada je naše zdravlje u pitanju to zanemarujemo kako bismo što prije bili zadovoljni odrazom u ogledalu. ‘Idem sad na xy dijetu, a kad skinem kilograme ću se zdravo hraniti’. Zvuči poznato?

Svi smo bili u toj situaciji, nezadovoljni svojim izgledom krenemo istraživati kojom dijetom ćemo najbrže skinuti višak koji nas muči i nadobudno krenemo s najnovijom dijetom. Religijski se držimo svih uputa i zabrana koje dolaze uz nju, vidimo pomak brojke na vagi da bi nakon dva-tri tjedna odustali i vratili se starom načinu prehrane uz ‘nadoknađivanje’ u uživanju u hrani koja nam je bila zabranjena dok smo bili na dijeti te tako vratili izgubljeno i dodali još koji kilogram. Pa nakon nekog vremena opet krenemo s istim ciklusom s istim rezultatima. Zašto je to tako?

Zato što restriktivne dijete eliminiraju cijele skupine namirnica i stvaraju osjećaj uskraćenosti. Iako mogu dati kratkoročne rezultate, restriktivna priroda često dovodi do neravnoteže u prehrani i, što je još više zabrinjavajuće, potencijalnih zdravstvenih rizika. Osim rizika za zdravlje, često dolazi do poremećaja u prehrani ili nezdravog odnosa prema hrani. Tako često možemo čuti da određena namirnica deblja i da je ne smijemo jesti ili da je neka namirnica savršena i da baš nju moramo jesti kako bismo ubrzali metabolizam i skinuli kilograme.

Realnost je da u prehrani nije sve tako crno/bijelo. Ništa nije zabranjeno niti se treba u potpunosti izbaciti iz prehrane. Nema zabranjenih, ni savršenih namirnica. Bitna je ravnoteža kako bi zadovoljili energetske i nutritivne potrebe organizma u skladu s individualnim potrebama. Zašto nam je to tako teško prihvatiti?

Pravilna prehrana zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja. Zahtijeva razumijevanje značaja uravnoteženih obroka, kvalitetnih sastojaka i utjecaja prehrane na naše zdravlje, a ne samo izgled. Ne obećava fantastične rezultate u kratkom vremenu nego zagovara dosljednost, strpljivost i osviještenost prilikom odabira naših obroka. Potiče nas na razmišljanje i osvještavanje što unosimo u naše tijelo i posljedice istoga. I nema određeni rok. Pravilna prehrana je nešto što podrazumijeva dugoročne promjene koje ćemo održavati do kraja života.

Dobro uravnotežena prehrana, bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, podržava bezbroj tjelesnih funkcija, od jačanja imunološkog sustava do popravka stanica. Hranjive tvari dobivene iz zdrave hrane neophodne su za održavanje razine energije, promicanje mentalne jasnoće i osiguravanje učinkovitog funkcioniranja naših organa i organizma

Pravilna prehrana moćna je preventivna mjera protiv kroničnih bolesti. Prehrana bogata antioksidansima, kojih ima u izobilju u voću i povrću, pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upala, smanjujući rizik od bolesti poput bolesti srca, dijabetesa i određenih vrsta raka. Dugoročne dobrobiti pravilne prehrane daleko nadilaze estetiku, obuhvaćajući proaktivan pristup očuvanju zdravlja. Pozivam vas da početkom ove godine ne pokušavate nove dijete nego se posvetite uvođenju novih zdravijih navika i vrlo brzo ćete primijetiti pozitivne promjene. Ne samo što se tiče zdravlja nego i izgleda, jer gubitak viška kilograma i održavanje zdrave težine je samo jedna od nuspojava pravilne prehrane.