Crne statistike pretilosti u Hrvatskoj

Izuzmemo li neizlječive bolesti i pušenje, problem pretilosti jedan je od najvećih problema suvremene civilizacije. Brojne zdravstvene institucije i liječnici godinama upozoravaju na negativan trend povećanja prekomjerne tjelesne težine, pogotovo kod djece, no unatoč tome u svijetu su pomaci na bolje vrlo mali, gotovo nezamjetni.

Da bi stvar bila gora, državama koje su i prije par desetljeća označene kao problematične u statistici pretilih osoba pridružile su se nove zemlje, među njima i Hrvatska. Tako, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 64 posto muškaraca i 52 posto žena u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu, a situacija je alarmantna i s djecom, budući da ih je 19 posto prekomjerno teških, a sedam posto pretilih.

Uobičajeno, glavni problem je loša i nezdrava prehrana, a zatim i pomanjkanje kretanja. Ljudi imaju sve manje vremena za odlazak u prirodu, sve manje volje za bavljenje rekreacijom, dok je kod djece, uz prečestu prehranu fast foodom, osnovni problem sjedenje za računalima, pred tv ekranima i mobitelima. Kad se tome pridoda pet, šest ili više sati sjedenja u školskim klupama, jasno je zašto je statistika tako crna.

Koje je rješenje? Nećemo ustvrditi ništa novoga ako naglasimo da su zdrava prehrana i kretanje, bavljenje rekreacijom, ključ u rješevanju problema. Srećom, prvenstveno trčanje, a zatim razne vrste pilatesa, plivanje, fitness i slični rekreativni sportovi sve su dostupniji i popularniji, pa se time povećavaju i šanse da se kroz nekoliko godina crna statistika ipak malo ublaži.