Šparoge čiste organizam, pogoduju probavi, štite srce i krvne žile, a posebno su dobre kontra mamurluka

Pred nama je blagdansko vrijeme, oni dani u godini kad se velika većina ljudi opusti i prione božićno-novogodišnjem stolu bogato postavljenim ićem i pićem. Koliko god pazili na prehranu i redovito se rekreirali tijekom godine, toliko si zaista u tih 10-tak dana možemo priuštiti gušteve masnije hrane i kolača ili pokoju čašu vina, nekog žestokog pića i, naravno, šampanjca. No ipak valja paziti da ne pretjeramo. Ne, neće zbog toga propasti naš cjelogodišnji trud, ali nemojmo zaboraviti da naše tijelo upravo zbog dosadašnjeg zdravog načina života nije naviklo na alkohol, pa bi nam iole veće količine mogle prilično naškoditi.

Ako vam se ipak dogodi pretjerana uživancija u alkoholnim pićima, onda znajte da postoji dobar način kako da barem malo popravite “štetu” (i problem gotovo obaveznog mamurluka). Šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile, a njezina biokemijska svojstva ublažavaju mamurluk i istovremeno pružaju zaštitu jetre od toksičnih učinaka alkohola.

Čak 93 posto sastava šparoga čini voda što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje organizma, djeluju na uklanjanje viška vode iz tijela, obiluje vitaminima A, C, K i E, te je dobar izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu. Šparoge su bogate inulinom, prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija, dok one loše bakterija neutralizira, pa svakako razmislite da ih ubacite u svoj jelovnik i tijekom cijele godine.