Fascija – sustav koji povezuje cijelo tijelo

Fascija je tanka ovojnica od elastičnog vezivnog tkiva koja prožima cijelo naše tijelo obavijajući mišiće i unutarnje organe. Ona prekriva sva tkiva u našem organizmu i obavija ih kao vrećica koja ima zaštitnu ulogu. Građena je od nekoliko slojeva, a između svakog sloja nalazi se tekućina koja omogućuje da slojevi fascije međusobno glatko klize.  Fascija je u usporedbi sa mišićnim tkivom osjetljivija na bol, bogata nociceptorima (osjetne stanice za bol). Velik broj mehanoreceptora pronađen je u fasciji. Putem njih prikupljamo osjetne informacije o položaju i uvjetima u kojima se tijelo nalazi. Rad na fasciji znači da se radi na cijelom tijelu, a ne samo na određenim bolnim područjima. Ona povezuje sve dijelove našeg tijela u jedan cjeloviti sustav, pa je primjerice mali prst na nozi povezan s očnim kapkom, pa tako problem ili bol u jednom dijelu tijela utječe na druge dijelove tijela.

Fascija ‘pohranjuje’ fizičke traume. Svaki udarac, svaka posjekotina, svaka operacija, koliko god ona stara bila, uzrokuje ožiljke na fascijama. Kada se mišić steže, u fasciji koja se nalazi oko tog mišića stvara se napetost koja se širi u ostale dijelove tijela. Npr. kada se stežu mišići u donjem dijelu leđa (križa), fascija prenosi naprezanje kroz gornji dio leđa u vrat, u ramena, u ruke i u noge. Kod lakših trauma dolazi do gubitka vode između slojeva fascija i oni više ne mogu adekvatno kliziti i problem nastaje kada dođe do sljepljivanja slojeva fascije te nastaje ograničenje pokreta s pojavom boli. Možemo zaključiti da će se dogoditi lančana reakcija koja će pomalo blokirati pokret i drugih dijelova tijela. Zbog toga npr. uganuće gležnja može uzrokovati bol u leđima.  Naravno, neće svaka trauma uzrokovati posljedice i tijelo će kompenzirati na način da će drugim putem pokušati izvesti pokret.

Prilikom zarastanja reza nakon operacije dolazi do stvaranje kolagenog tkiva. Kolageno tkivo je neelastično i ne dopušta pokret, stoga je potrebno nakon operacije raditi tretman ožiljka kako bi se pokret oslobodio i prevenirala bol (primjer- nakon carskog reza znaju se javiti konstantni bolovi donjeg djela leđa – tretman ožiljka može biti rješenje). Fascija također pohranjuje i emocije. Kada smo pod stresom, javlja se velika napetost u području ramena i vrata, glavobolje, ali i smetnje s probavom, bolovi u želucu i slično.  Takav kontinutiran obrazac vodi u pohranjivanje stresa u tkivima.

‘Mi u Just be well centru gledamo tijelo kao cjelinu. Tretmanom Body reset i fascija release pristupamo sustavno kako bi oslobodili  nakupljeni stres i ograničenja, te nelagodu u tkivima i zglobovima. Prvi korak su konzultacije kojima određujemo individualne potrebe svakog klijenta, kako bi prilagodili pristup i elemente tretmana. Općenita forma jednog termina uključuje opuštanje tijela kroz manualne tehnike koje izvode dva terapeuta. Detoks efekt postižemo korištenjem određenih eteričnih ulja. Tako temeljito pripremimo tijelo je spremno za izvođenje pokreta fascia release u kombinaciji sa svjesnim disanjem. Postepeno opuštamo ograničenja tijela iz više kutova, te tako smanjujemo napetost u žarišnoj točci. Često mjesto posljedice, nije i mjesto uzroka problema i nelagode, pa kroz komunikaciju s klijentom prilagođavamo svaki korak. Sam tretman je ugodan, bez trzaja, primjenjivanja sile ili naglih pokreta. Ne želimo stvoriti novu ‘traumu’ na fasciji, nego ju opustiti te na taj načinćati vašu mobilnost i smanjili bol’.