Isprobajte recept Lea Jurešića koji će vas istovremeno rashladiti i razbuditi

Osvježavajuća ljetna jutra sad su već postala stvar prošlosti, a to znači samo jedno – vrijeme je da pronađemo načine na koje ćemo se jutri istovremeno rashladiti i razbuditi. A budući da nam se bliži Svjetski dan sladoleda i da mnogi od nas jutra ne mogu zamisliti bez kave, donosimo vam recept za kremasti i osvježavajući sladoled od kave i čokolade. Možete ga napraviti brzo i lako, a za pripremu će vam trebati tek tridesetak minuta i nekoliko sastojaka:

  • 200 grama mlijeka
  • 350 grama vrhnja
  • 80 grama kuhane kave
  • 2 žumanjka
  • 100 grama šećera
  • 100 grama tamne čokolade (sa 70% kakaa)
  • 15 grama aktivirane želatine

Pripremu ćete započeti tako da do točke vrenja stavite 200 grama mlijeka i istu količinu vrhnja. Zatim smjesi dodate dodajte 80 grama prethodno skuhane kave. U drugoj posudi razradite dva žumanjka sa 100 grama šećera, a potom u smjesu ubacite 100 grama 70-postotne čokolade. U tu istu posudu dodajte i 15 grama aktivirane želatine, a onda i smjesu vrhnja, mlijeka i kave postepeno lagano umiješajte u posudu s ostalim sastojcima. Nakon što ste to učinili, smjesu kratko vratite na laganu vatru dok ne dosegne 84 stupnja ili dok ne postane gušća. Na kraju u sve ulijte 150 grama hladnog vrhnja i smjesu stavite u Kenwood dodatak za izradu sladoleda koji će za vas napraviti lagani i kremasti sladoled.

Ovaj recept potpisuje pobjednik poznatog kulinarskog showa Leo Jurešić, a on je svoj sladoled servirao s toplim pohanim kruhom i kremastom Chantilly kremom od vrhnja i mahuna vanilije.

Budući da kavu obožavamo u svim godišnjim dobima i da nam je ljeti ipak najdraža u hladnoj verziji, mislimo da je pravo vrijeme da se i vi okušate u ovom osvježavajućem receptu.