Super namaz od avokada za snekić ili drage goste

Avokado je južnoamerička voćka bogata ugljikohidratima, no sadrži i puno zdravih masti koje su važne za zdravlje našeg organizma. Premda je okusa koji vas neće osvojiti na prvu, dodacima raznih začina ili miješanjem s drugim voćem, može postati prava poslastica. Potječe iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a prema legendama Maja davao je čarobne moći njihovim princezama. U Europu su ga prenijeli španjolski osvajači u 16. stoljeću.

Ovo voće sadrži mnogo hranjivih sastojaka, među ostalim i 20 različitih vitamina i minerala poput vitamina K, C, E i B te željeza. Svakih 100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Masti u avokadu otporne su oksidaciju izazvanu toplinom pa je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuhanje, prženje i pečenje.

Posljednjih godina vrlo ga se često može kupiti u domaćim supermarketima, pa s obzirom na to da je dostupan većini kućanstva donosimo recept kako od avokada brzo napraviti namaz koji će vam poslužiti kao fini snekić ili čak i lagana večera.

Za namaz je potrebno:

  • 1 zreli avokado (350 g)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar

Priprema:

Očišćeni avokado se dobro izmiksa, smjesi se doda limunov sok i maslinovo ulje, prema želji i ukusu prstohvat soli i malo papra te jedan češanj češnjaka. Sve se ponovno dobro promiješa. Ljubitelji intenzivnijeg okusa češnjaka mogu dodati još jedan češanj, no pripazite da ponovno dobro promiješate smjesu.

Dobiveni namaz možete jesti odmah ili ga ohladiti. Servirajte ga s mini rajčicama i tankim kriškama kruha ili krekerima. Ako namaz pripremate za goste, radi odličnog dojma možete ga servirati u ljusci od avokada.