Spektakularna svjetlosna instalacija kao najava desetog Visualia Festivala u Puli

Premda je deseti Visualia Festival na rasporedu tek u drugoj polovici rujna, u Puli je ovih dana poznati finski umjetnik Kari Kola okupao drevni amfiteatar u Puli zadivljujućim osvjetljenjem pod nazivom Impact with Light. Ova privremena instalacija napravljena je kako bi se usredotočila na umjetnost i kulturu te proslavila UNESCO-ov Međunarodni dan svjetla i Međunarodni dan zajedničkog života u miru Ujedinjenih naroda.

Jednodnevna instalacija u najočuvanijem rimskom amfiteatru na svijetu tako nije bila samo umjetnička ekspresija promicanja mira i suživota, nego i svojevrsna najava jubilarnog izdanja Visualia Festivala svijetla koji se s nestrpljenjem iščekuje.

‘Upravo povodom desete godišnjice Visualia Festivala ove godine smo odlučili krenuti s obilježavanjem okruglog rođendana nešto ranije, a za to nema boljeg dana od Svjetskog dana svjetla. Zahvaljujući prijatelju našeg festivala, Kariju Koli, koji je prvi put bio naš gost na festivalu 2015. godine, i od tada maštao o svjetlosnoj instalaciji u našoj Areni, konačno smo uspjeli njegovu ideju i želju pretvoriti u stvarnost’, prokomentirao je svjetlosnu instalaciju u Areni Marko Bolković, direktor Visualia Festivala.

Inače, Kari Kola je pionir na polju umjetnosti svjetla, poznat i po svojim velikim instalacijama koje transformiraju kultne znamenitosti. Njegov prethodni radovi uključuju osvjetljavanje Stonehengea za Dan svjetske baštine 2018. i stvaranje masivnog svjetlosnog prikaza preko planina Connemara u Irskoj 2020.

Instalacija u pulskom amfiteatru rezultat je suradnje umjetnika, tvrtke SGM Light, Visualia Festivala i Arheološkog muzeja Istre iz Pule.

Visualia Festival prvi je festival svjetla u Hrvatskoj koji kroz čaroliju i ljepote novih tehnologija i audiovizualnih umjetnosti na poseban način brendira Pulu. Tijekom festivala brojne svjetleće instalacije postavljaju se diljem grada i donose Puli pravu svjetleću čaroliju u kojoj su dosad uživali deseci tisuća domaćih i stranih turista.

Istovremeno, u gradu koji svijetli u raznim bojama održava se Pula maraton, a u okviru njega i super popularna X-ica, noćna utrka gradom, koja okuplja brojne rekreativce.