Bakina kuhinja, ideja na kojoj je stvoren restoran i mnogo više od toga

Moja baka kuha najbolje, presuda je koju još nitko nije uspio poništiti. Ljetni praznici kod bake na selu ostali su urezani u pamćenje ne samo zbog bezbrižnosti, lutanja po šumama, penjanjima po drveću i cjelodnevnih igranja, nego i zbog finih obroka koja je baka pripremala kao od šale. Nezaboravni ćušpajz od graška i mrkvice s noklicama zauvijek je iskorijenio otpor prema jelima na žlicu, patka s mlincima bez kojih je nedjelja bila nezamisliva, a tijesto za bučnicu, na koju je dolazilo pola susjedstva, razvlačilo se gotovo svakodnevno.

Domaća jela od povrća uzgojenog u vrtu i s domaćim picekima i patkama i dalje su sastavni dio nostalgije za nekim drugim vremenom. No u tome nema ničeg posebnog. “Moja baka kuha najbolje” rečenica je koju možete čuti u kojem god dijelu svijeta se nalazite. Vođen tom istom mišlju, Joe Scaravella otvorio je 2008. godine na Staten Islandu u New Yorku talijanski restoran Enoteca Maria u kojem su kuhale samo bake iz različitih pokrajina Italije.

https://www.instagram.com/p/CGP1BepB3Bs/?utm_source=ig_web_copy_link

“Rođen sam u talijanskom dijelu Brooklyna, a moji roditelji naporno su radili i rijetko su bili kod kuće. Glava našeg kućanstva bila je majka moje majke Nonna Domenica, koja je na nas prenijela svoju kulturu, u čijem su samom srcu bile kulinarske tradicije”, piše vlasnik i idejni začetnik na internetskoj stranici restorana. Odrastajući, shvatio sam da je moja baka bila repozitorij naše obiteljske kulture i identiteta. I shvatio sam, da kao i ona, milijuni baka diljem svijeta prenose naslijeđe na svoje unuke, istaknuo je.

Sa željom njegovanja i čuvanja kulinarske tradicije otvorio je restoran u kojem je nekoliko baka iz različitih dijelova Italije pripremalo dnevne menije po svojim recepturama. Bake i meniji izmjenjivali su se svakog dana po unaprijed definiranom rasporedu.

 

https://www.instagram.com/p/CGVStcmBM3a/?utm_source=ig_web_copy_link

Nakon nekoliko godina, počeo je razmišljati o proširenju koncepta na način da u ponudu uključi i druge kulinarske tradicije. Počeo je raditi na virtualnoj knjizi Nonnas of the World. Od Alžira, Francuske, Češke, Kazahstana, Koreje pa sve do Šri Lanke i Sirije, virtualna kuharica baka počela se puniti receptima jela naših baka, a uz svaki recept nalazi se i bakina fotografija i kratka biografija.

Iako je zbog pandemije restoran bio prisiljen privremeno zatvoriti svoja vrata gostima, ideja iz kojeg je restoran nastao prerasla je početne okvire. Pa se tako kupcima nude različiti gotovi umaci koje su pripremile bake po svojim tradicionalnim recepturama, a restoran organizira i tečajeve kuhanja koje drže bake chefovi u Enoteci Maria.