Blagdani su pred nama, a vi želite smršavjeti?

Dani prepunih blagdanskih stolova su pred nama, a božićna i novogodišnja trpeza tradicionalno će dobar dio rekreativaca ponukati da se odreknu pažnje o prehrani i prepuste užicima za nepce. Pretjerivanje najčešće rezultira onim svima poznatim Novogodišnjim odlukama kako se više nikad nećemo tako opustiti, ali nažalost, u praksi se držimo toga do prve (ne)prilike. Upravo zato možda nije loše razmisliti o tzv. Efektu malog tanjura, koji bi nam pomogao u svladavanju teka i olakšao siječanjski povratak treninzima.

Što je to, dakle, Efekt malog tanjura? Već iz naziva može se zaključiti o čemu je riječ, no znanstvenici su nedavno i dokazali da taj efekt zaista postoji, a da nije vezan isključivo uz navike u prehrani, nego i učinku psihologije na čovjeka. Dakle, nije riječ samo o činjenici da na mali tanjur stane manje hrane, jer u konačnici možete i triput stavljati hranu na taj isti tanjur, nego je nakon istraživanja temeljenog na 56 američkih studenata zaključeno da ljudi na mali tanjur automatski stavljaju i do trećinu manje hrane (kolokvijalno rečeno, ne pretrpavaju ga) u odnosu na uobičajeno. I to im na kraju – što je jako važno – zadovoljava apetit!

Zaključak spomenutog istraživanja na tu temu ispitivači su sumirali u četiri jednostavna savjeta pod radnim naslovom Kako maksimalizirati Efekt malog tanjura.

Za početak neka manji tanjuri budu na vidljivom i najlakše dostupnom mjestu, nakon jela, bez obzira osjećate li potrebu za novim punjenjem tanjura, ostanite sjediti za stolom idućih nekoliko minuta, pa tek onda posegnite za “repetama”. Ili, još bolje, odustanite od njih, a ako koristite dva ili više tanjura tijekom objeda, pobrinite se da je drugi tanjur barem malo manji od prvog. Na kraju, koristite ubrus ili salvetu nakon svakog zalogaja. Nije pritom samo riječ da ćete biti čisti, nego će vam dati vremena da “pošteno” prožvačete zalogaj i osigurati da ne jedete prebrzo.

Dakako, sve to vrijedi samo ako se hranite zdravom i pravilno pripremljenom hranom. Ne zaboravite da nije poanta svega da se izgladnjujete, jer je to posve nezdrav način mršavljenja, nego da dopustite svome tijelu da se privikne na manje obroke. Najčešće jedemo puno više nego nam je potrebno, pa Efekt malog tanjura doista i može pomoći da riješimo taj problem i smanjimo svoje obroke na razumnu i potrebnu mjeru.