Posjet Novigradu: Hedonizam, avantura i 100 posto priroda

Slikoviti pejsaži, čisto more, bogata povijest, odlična kuhinja i gostoprimstvo koje ćete pamtiti cijeli život samo su mali dio onoga što Novigrad nudi svojim gostima. Komadić raja u kojem baš svatko može pronaći nešto za sebe nalazi se na zapadnoj obali Istre, samo 20-tak kilometara od granice sa Slovenijom i 15-tak kilometara od Umaga i Poreča, 75 kilometara od pule i tamošnje zračne luke. Rijeka Mirna ulijeva se u Jadransko more manje od tri kilometra od središta grada, a cijela okolica isprepletena je uređenim vinogradima, šetnicama, trailovima i mističnim gradićima.

Smješten na zapadnoj obali Istre, gradić od tek nekoliko tisuća stanovnika ponosi se ne samo svojom dugom povijesti, značajem u razvoju kulture i baštine, nego i sposobnošću stanovnika da se prilagode turističkim, sportsko-rekreativnim, gospodarskim… potrebama. Tako je bilo kroz povijest, tako je i danas. Novigrad, znan i kao Cittanova, zaista je biser čija povijest seže u VII. stoljeće, koji se kroz vjekove razvijao na svom malom poluotoku s vrlo plodnim zaleđem.

Radi geografskog položaja često je bio u središtu važnih povijesnih zbivanja. Novigradom su u prvim godinama postojanja vladali Bizantinci, pa ga je preuzela franačka uprava, slijedili su Nijemci, Mleci, Napoleonova Francuska, Austro-ugarska, da bi u Drugom svjetskom ratu bio pod talijanskom okupacijom. Utjecaj svih tih kultura i danas je vidljiv na ulicama grada te predstavlja zaista bogatu kulturnu baštinu koja je toliko velika da još nije u potpunosti istražena.

Turistički gledano, Novigrad je sve što možete poželjeti ako ste pomalo hedonist, ljubitelj avanture i istraživač u duši. Ako ste k tome barem malo u formi, tad vam se otvaraju nevjerojatne mogućnosti. Kajak, bicikl, trčanje, šetnja plažom i pomalo zabačenim single trackovima kao da zovu goste. Uostalom, nije ni čudno da su grad i okolica postali svjetski poznata destinacija uz svu tu prirodnu ljepotu i bogatu povijest.

Ugodna klima i dobar položaj već desetljećima koriste brojni manji nogometni klubovi za pripreme svojih igrača, na 20-tak teniskih igrališta nerijetko gostuju ugledne domaće i europske škole tenisa, a biciklističke staze koje se protežu desecima kilometara omogućile su i razvoj rekreativnog trčanja. Pritom nema veze jeste li cestovni trkač koji će trenirati gradskim ulicama i cestama uz plažu i vinograde ili okorjeli ljubitelj traila koji traži izazovne šumske staze, u oba slučaja pronaći ćete ono što tražite.

Kako bilo, Novigrad zaista nudi pregršt zanimljivosti i zabave, a oni koji traže više od ‘običnog’  istraživanja povijesti ili bavljenja rekreacijom, uvijek mogu odabrati uživanje u čašici poznatog lokalnog muškata. Ne zaboravite da se Novigrad smatra najromantičnijim gradom u Istri. Za to zaista postoje dobri razlozi…