Traperice koje obožavaju svi, od glumaca, rokera i hipija do kraljica noći, šmokljana i nobelovaca

Ove godine obilježava se 150 godina od pojave vjerojatno najpoznatije i najomiljenije ‘krpice’ svih vremena. Premda su osmišljene nešto ranije, jer papiri za prijavu patenta predani su 9. kolovoza 1872 godine u američki Ured za patente i žigove u Alexandriji (savezna država Virginia), Levi Strauss i Jacob Davis su dana 20. svibnja 1873. uspješno prijavili Patent 139,121. Bile su to radne hlače od plavog denima ojačane bakrenim zakovicama na ključnim točkama naprezanja, kao što su kutovi džepova. Bio je to početak jednog nevjerojatno uspješnog partnerstva dvojice europskih Židova koji su, jedan iz Njemačke, a drugi iz Latvije, doselili u SAD i stvorili model Levi’s 501. Do tada, Levisova tvrtka proizvodila je bale tkanine, a Davis je godinama otkupljivao neke od ponuđenih dizajna.

Suprotno opće prihvaćenom mišljenju, Levi’s 501 nisu odmah postale superpopularne. Trebale su godine i godine da se hlače od plavog denima probiju do kopača zlata, kauboja i farmera, raznih useljenika koji su prve poslove nalazili u teškom i iscrpljujućem radu na plantažama ili gradnji i popravcima kuća. Traperice kakve znamo tek su 1890-tih ušle u iole masovniju upotrebu u Americi, a nagli porast popularnosti model 501 bilježi početkom 20. stoljeća.

Europa i ostatak svijeta saznali su za Levi’s 501 tek 30-tih godina prošlog stoljeća, kad su se brojni radnici vraćali u Europu i sa sobom donosili svoju odjeću. Drugi boost zbio se tijekom Drugog svjetskog rata, a najveći i najvažniji 1950-tih. Za to je najzaslužniji rast raznih subkultura koje su prihvatile 501 kao dio aktualne kulture. Rokeri, hipiji, bajkeri, obični dečki iz kvartova, svi su počeli nositi Levi’s 501 koje su predstavljale svojevrsni bunt tadašnje mladeži. Nepovratnoj popularnosti pridonijeli su James Dean koji je model 501 nosio u Buntovniku bez razloga te Marlon Brando u Divljaku i Marilyn Monroe u Rijeci bez povratka.

Moderna verzija 501 je arhetip traperica karakteriziranih sa svojih pet džepova, prorezom na gumbe, narančastim šavovima usklađenim s bakrenim zakovicama i malom crvenom kožnom etiketom ušivenom sa stražnje strane u struku. Ove godine se očekuje prodaja modela 501 u iznosu od 800 milijuna dolara.

U proteklih 150 godina Levi’s 501 osvojile su svijet svojom aurom pustolovnog duha i slobodnjačkog načina života, stvarajući dojam da svaki štreber ili lokalni šmokljan može postati faca. Postoji i ideja da bi se svaki vlasnih modela 501 trebao prvo okupati u njima kako bi se mokre traperice oblikovale po figuri vlasnikovog tijela.

U posljednjim desetljećima brojni su dizajneri pokušavali kopirati Levi’s 501, makar i samo u nekim detaljima, no velika većina kopija završila je na sudu i to s ishodom plaćanja milijunskih odšteta. Među ostalima na listi onih koji su Levi’su morali platiti naknadu su Guess, Polo/Ralph Lauren i Esprit.

Za kraj naglasimo da premda postoje navodi da je ime hlačama dano po broju bale s koje su Strauss i Davis skinuli materijal za patentirane hlače, istina je da nije poznato zašto su odabrali ime svojih traperica 501. Jednostavno, taj podatak nikad nije objavljen. Istodobno, kolika je vrijednost patenta svjedoči događaj kad je u jednom napuštenom rudniku na sjeveru američke savezne države New Mexico pronađen iznošeni model 501 koji datira iz 1880. godine, a na aukciji je prošle godine prodan za nevjerojatnih 76 tisuća dolara.