Pronađite svoj alpski vrh daleko od mondenih skijališta i uživajte u zimskoj čaroliji

Eto mene opet u brdima, opet zatrpan snijegom u nadi izbjeći gradski život i gužvu (ide mi to u zadnje vrijeme). Na prvu bi čovjek pomislio kako brdska mjesta i skijaški resorti zimi nemaju puno toga za ponuditi osim, pa skijanja naravno. To je međutim daleko od istine. Naravno da su poznati hoteli opremljeni bazenima i spa centrima idealnim za opuštanje, ali čovjek ne mora izdvojiti velike novce kako bi uživao u planinskoj čaroliji i alpskom životu. Dovoljno je navući par toplih slojeva odjeće na sebe, staviti kapu na glavu i krenuti u istraživanje zimskih čarolija i tajni.

Dok su nekima hladnoća i snijeg najveći neprijatelji, drugima oni predstavljaju dio zime i uživanja u magičnim prizorima snijegom okovane prirode što se najbolje doživi u brdima Nije potrebno ići u prestižna i poznata skijaška i turistička mjesta kako bi se ta čarolija iskusila. Na otprilike 4 sata vožnje od Zagreba nalazi se austrijsko mjestašce Mauterndorf, a u blizini su mu skijaške regije Katschberg i Obertauern, ali za razliku od njih nije nakrcano skupim hotelima i restoranima. To je mjesto s nekoliko starinskih hotela, apartmanskih kuća, gasthausa i jednim lijepim dvorcem, a odiše pravom domaćom i brdskom atmosferom. Iz mjesta vode nekoliko puteva i puteljaka jedan čarobniji od drugog i svaki od njih skriva svoju tajnu. Tajne mogu biti u obliku predivnog pogleda na okolicu, smrznutog potoka, slapa, stare kuće koja nas vraća u neko drugo doba ili šumska bića što veselo ostavljaju tragove po snijegu. Sve tajne zavijene su u čudnu, zapravo mirnu tišinu koja blagotvorno djeluje na nas. Glava se smiruje, misli se stišavaju, disanje postaje dublje i cijelo naše tijelo postaje opuštenije. Potrebno nam je par trenutaka da bi shvatili kako smo pali pod utjecaj zimske čarolije.

Ona nije vezana uz mjesto ili događaj, možete ju naći na najneobičnijim mjestima i jednom kada je uz vas gledate na zimu drugim očima. Put vas vodi prema malom, ali slatkom adventskom trgu gdje s malobrojnih štandova uzimate kuhano vino koje dođe kao topli zagrljaj sreće. Trg možda nema raskoš adventa u Zagrebu ili Beču, ali osjećate se mirnije i opuštenije. Nema redova, gužvi ili buke, samo vi i čarolija. Kada topli zagrljaj vina lagano popušta, zaputimo se u lokalni restoran s domaćom hranom. Jednostavan bečki odrezak na ovome mjestu ima posebniji okus, a za desert nas čeka prava poslastica, kaiserschmarrn s pekmezom od jabuka. Siti, sretni i zadovoljni krećemo se prema toplom krevetu u drvenoj kući jer nas sutra čekaju nove pustolovine i doživljaji.

Dok nekima više odgovara izoliraniji boravak u prirodi, drugima zimska čarolija znači sportske aktivnosti i druženje s ljudima. Zato smo danas na 2200 metara visokome vrhu s kojega nam se pogled pruža kilometre u daljinu. Ne, na vrh se nismo popeli pješice po dubokom snijegu već nas je dovezla žičara s kojom se možemo i vratiti. Šteta bi bilo da su takvi vrhovi i pogledi rezervirani samo za skijaše zar ne? Na sreću na većini skijališta postoje karte koje se odnose na jednokratne vožnje upravo kako bi i mi iskusili snijegom okovana brda na jedan drugačiji način. Sunce nas grije dok vanjska terasa finog restorana baš slučajno ima ležaljke, a već vidim konobara kako nosi Aperol spritz, dobro je sve. Ne znam za vas, ali mene pogledi s planinskih vrhova uvijek i iznova oduševljavaju. Nije bitno jesam li na tom vrhu prvi ili tisuću i prvi put, čarolija je uvijek tu.

Sunce lagano zalazi iza obližnjeg vrha, mi se zadnjom žičarom spuštamo u mjesto gdje su u lokalnim barovima već počeli apres – ski partiji. Na njih stignemo i kasnije, ali prvo želimo uhvatiti klizalište na pravom smrznutom jezercu. Na klizalištu već ima djece koja nas svojim vještinama posramljuju, ali zašto i mi ne bi iskusili tu razigranost i veselje. Ipak smo i mi mala djeca u odraslim tijelima, a zimska čarolija budi to uspavano dijete u nama. Nakon nekoliko nespretnih padova i puno smijeha i uživanja za kraj dana odlazimo na veseli tulum razigranih i plesnih pjesama. Apres ski kultura raširena je uzduž i poprijeko Alpa, a svodi se na zabavni nastavak aktivnog dana uz poznate planinske hitove, odličnu prijateljsku atmosferu i nekoliko tradicionalnih igri koje postaju sve zabavnije kako večer ide svojim tokom. U opuštenom raspoloženju vraćamo se na odmor u svoj topli kutak jer nas avanture čekaju i u idućem danu.

Pred nama je šarolik izbor aktivnosti, od sanjkanja i grudanja, preko istraživanja snijegom prekrivenih puteva s električnim biciklima za snijeg do testiranja automobila na zimskim poligonima za ljubitelje adrenalina. Svatko može pronaći aktivnost koja će mu obogatiti život i zbog koje će jedva čekati novu zimu. Prošle zime sam imao priliku isprobati kite snowboarding, kombinacija kite surfinga i snowboarda (totalno čudno, nepotrebno i genijalno) te se iskreno veselim opet isprobati tu blesavu glupost koja mami osmijeh na lice. Ove aktivnosti nisu rezervirane samo za „moje“ brdo već ih možete naći više manje svuda u Alpama te su pokazatelj kako ne morate biti skijaš ili border kako bi uživali u čarima zimovanja. Brda i planine skrivaju svoje tajne, aktivnosti i doživljaje, a zimska čarolija će vas pratiti u svakom koraku. Zato brzo po toplu odjeću i vidimo se na snijegu.