David Skoko, jedan od najpoznatijih domaćih chefova, pripremio nam je odličan recept za odležani ramstek od angusa (škotska pasmina malog goveda) s pečenim batatom i hrskavom zelenom salatom. Recept je jednostavan, a nakon kvalitetne pripreme vrlo brzo spreman za postavljanje na obiteljski stol.
Sastojci:
- 600 kg ramsteka od angusa
- 1 kg narančastog batata
- 1 ljubičasti luk
- pola glavice češnjaka
- 1 glavica salate hrastov list ili iceberg
- 100 g maslaca
- mladi luk
- ružmarin
- rukola
- svježi timijan
- maslinovo ulje
- bučino ulje
- jabučni ocat
- sol
- papar
Priprema:
Batat ogulimo i narežemo na srednje velike komade. Dodamo krupno narezan ljubičasti luk, 4 ili 5 režnjeva češnjaka, par grančica ružmarina, posolimo, popaprimo i dobro poškropimo maslinovim uljem. Pomiješamo rukama i stavimo u pećnicu. Pečemo 30 min na 180°C.
Ramstek zapečemo na roštilju ili u grill tavi po dvije minute sa svake strane i pustimo da se odmori 10 minuta. U gusanoj tavi rastopimo domaći maslac, dodamo 2 režnja češnjaka, svježi timijan, ružmarin, sol i papar. U tavu ubacimo odrezak i podlijevamo ga maslacem 2 minute koristeći žlicu.
Operemo zelenu salatu, posušimo je i narežemo. Začinimo je solju, paprom, mladim lukom, jabučnim octom i bučinim uljem.
Meso serviramo narezano na dasci na malo rukole. Batat serviramo u posudi u kojoj smo ga pekli.